Filatura

La filadora (La fileuse), quadre de William-Adolphe Bouguereau, de 1873

La filatura és un procés que té per objectiu obtenir fibres tèxtils. El propòsit de filatura és obtenir un producte homogeni final, amb resistència uniforme. Per transformar una massa de fibres en una operació de torsió de fil s'ha de fer una combinació de fibres tèxtils.[1][2]

La filatura de les fibres naturals segueix els següents passos:

  • Netejar les fibres.
  • Pentinar-les perquè quedin paral·leles.
  • Estirar, torçar i cargolar les fibres amb una filadora o un fus.

Hi ha diversos tipus de filatura:

  • La filatura del cotó o de fibres curtes, que tracta el cotó des de la matèria bruta fins al fil, ja sigui segons el cicle de cardat (fils gruixuts) o segons el de pentinat (fils fins i resistents).
  • La filatura de la llana, o filatura de fibres llargues, pentinat o semi-pentinat, les matèries estan en forma de cintes, havent estat fetes les primeres operacions en els pentinatges.
  • La filatura del lli que s'alimenta amb la filosa de lli espadat. El fil es fabrica en màquines filadores en sec (fils grossos) o en moll (fils fins).
  1. Stephanie K. Holland. All about fabrics: an introduction to needlecraft. Oxford University Press, 28 maig 1987, p. 14–. ISBN 9780198327554. 
  2. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.284. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 1r desembre 2014]. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search